28 Mayıs 2019 Salı

konjonktür nedir ne demek

Resesyon: Ekonomide gayri safi memleket içi hasılanın iki ya da daha fazla çeyrek yıllık periyotta ard arda negatif büyüme (küçülme) yaşaması bir hale denmektedir. Ekonomik durgunluk anlamına da gelen bu çağda ekonomide büyüme hızının nüfus artışından daha asgari olması itibarı ile şahıs başına azalan ulusal gelirin yerinde sayması durumudur.

Depresyon: Ülke sektörünün normalden daha durgun olması, işsizliğin artması, fiyatların düşme eğilimine girdiği ve toplam satın alma gücünün azaldığı bir konjonktür devresini anlatım etmektedir. Reseyondan farkı ise; depresyon aşırı uzun sürelidir ve ekonomik küçülme rakamları göz ardı edilemeyecek niteliktedir.

Genişleme: Ülke ekonomisinin yekün geliri ile kişi başına gelirinin büyüme sürecine girmesi ve bu esnada yurt ekonomisinin yapısal genişleme yaşaması niteliğine genişleme dönemi denmektedir. Genişleme biçiminde olan reel sosyal hasılanın artan satın alma gücü tarafından karşılanması olarak da tanımlanabilen bir dönemdir. Eksik istihdam halinden tam istihdama yönelim görülen bu dönemde üretim artışı itibarı ile ekonomide canlanma ve dolayısıyla genişleme hali gözlenmektedir.

Çöküş: Ekonomide düşme aşaması birçok sert şelikde ortaya çıkıyorsa burada çöküş meydana gelmektedir.

Ekonomik dalgalanmalar iki nokta içinde devinim etmektedir. Bunlar tepe ve dip noktalarıdır.

Tepe; hesaplı artışın bittiğine ve resesyon zamanının başlayacağına işaret etmektedir.

Dip; daralmanın sona erdiğine ve ekonomide bir genişlme ve canlanmanın başlayacağını göstermektedir.

Kaynak: https://bilgim.net/konjonktur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder